sábado, 24 de mayo de 2014

Pràctica 8: Google Sites.

http://blog.tigabytes.com/wp-content/uploads/2010/12/GS.jpg



Google Sites és una eina de Google molt útil i fàcil d'emprar que s'utilitza per poder crear WebQuests.

      Una webquest és una forma d'utilitzar internet de manera didàctica mitjançant activitat de recerca d'informació de forma guiada, és a dir, els alumnes produeixen el seu coneixement a través de la guia d'activitats proposades pel professor.

Per poder crear una WebQuest hem de:

        En primer lloc, cerquem a la pàgina principal de Google, google sites. Hem d'estar enregistrats i tindre un compte Gmail per poder ficar-nos a la pàgina.



     Seguidament, a la nostra nova finestra, piquem a CREAR  i automàticament apareixerà una nova finestra on tindrem que seleccionar la plantilla.



      La plantilla que en aquest cas hem seleccionat és Plantilla en blanc, encara que com veiem a la imatge existeixen més opcions.

      A continuació hem de posar un nom a la webquest, el qual generarà la URL. A la fi, després de pasar els métodes de seguretat, puntxem Crear.



Una vegada creada, la webquest tindrà aquest aspecte:



       Per a començar a crear les parts de la webquest, piquem al llapis que apareix dalt a la dreta, el que farà que puguem editar la pàgina que ara apareix com a principal.
 Ací podem:



  • Insertar: imatges, enllaços, gadgets, índex...
  • Format: edició de la capçalera, alineació del text...
  • Taula: insertar taula
  • Disseny: tipus de columnes, barres laterals...


També podem canviar la lletra, la grandària, el tipus, el color.

Aquestes eines tenen el mateix funcionament que qualsevol processador de Textos com Microsoft Word o Open Office.


Per a guardar els canvis que hem fet, hem de picar a la opció de dalt "Desa".

Ara, per afegir més pàgines, hem de picar a l'icon que apareix al costat del llapis

Al picar en aquest apartat ens surtirà la següent pàgina:





      Haurem d'asignar un nom a aquesta nova pàgina. Cal ressenyar que si volem que surten en ordre, hem de ficar un nombre davant del nom que anem a posar-li per a que siguen correlatives en l'ordre que vulguem

On apareix selecciona una ubicació: podem triar dues opcions

1. Posa la pàgina en el nivell superior (vol dir que aquesta pàgina serà sola, és a dir, no estarà dins de cap altra).

2. Clasificar la pàgina en Introducció, açò vol dir que aquesta nova pàgina apareixerà dins d'Introducció. En cas que vulguerem ficar aquest pàgina en una altra però no en la que surt per defecte, en aquest cas introducció, hem de triar Seleccionar una ubicació diferent i ja seleccionar la que preferim

Per poder crear la nostra WebQuest des de l'ordre i d'una forma més didàctica, hem ficat aquest ordre:

  1. Presentació
  2. Introducció (tema que tractarem)
  3. Tasca (objectiu)
  4. Procés (activitats a realitzar)
    1. Activitat 1 (per a que aparega dins de procés hem de seleccionar l'opció 2 del pas anterior i ficar en  procés).
    2. Activitat 2 (el mateix pas que tasca 1)
    3. Activitat 3
    4. Activitat 4
    5. Activitat 5
    6. Activitat 6 
    7. Activitat 7
  5. Avaluació (rúbrica d'avaluació de les activitats)
  6. Conclusió (reflexió final del que ha fet l'alumne)
  7. Bibliografia (enllaços afegits)
  8. Orientacions per al professor (destinatari de la webquest, orientacions per a altres mestres)

       Ara anem a veure com podem fer ús de les possibles modificacions que ens proporciona google sites. Per a accedir a aquestes hem de picar a l'opció MÁS, que es troba a l'engranatge de dalt a la dreta.



Ací podem veure:


  • Historial de revisions que s'han fet
  • Configuració de la pàgina
  • Modificar el disseny de la pàgina: açò ens permet afegir o quitar la capçalera, afegir una barra de navegació horitzontal
  • Administració del lloc: canviar el nom, descriure el site. També ací podem canviar el tema entre les possibilitats que apareixen, a més de la lletra.


     

A la modificació de la pàgina, és on podem canviar qualsevol cosa de la nostra WebQest com el color del Titol, lletres, i situacions de les pestanyes:


Com podem vore, aquestes eines són de fàcil ús i està a la nostra abast que ens pugam alfabetitzar en aquestos ambits i poder fer el canvi que la nostra escola necessita gràcies a aquestes eines TIC.

Si voleu vore la pràctia que hem feta la meua companya i jo, ací os penje l'enllaç:

Un viatge interestelar!




domingo, 18 de mayo de 2014

TEMA 13: Ipad en Educació primària: Aplicacions pràctiques.

http://www.surftin.com/images/mac-finder-widescreen_721460.jpg




1. Què es l ’Ipad


http://pacmac.es/wp-content/uploads/2014/02/ipad-2-fundas-nuevas.jpg
L’Ipad el dels cridats ordinadors “Tablet”: Es un aparell fi, de la grandària d’una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics, entre altres coses.

Te un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d’un programari especial per a fulls de càlcul i processament de textos.

No obstant això, els analistes diuen que la seua principal característica està en l’aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seua utilitat com a laptop.


2. Característiques d’un Ipad.

http://ipadstatic.com/2012/11/versiones-ipad.jpg



3. Propostes de treball per Ipad.

http://pacmac.es/wp-content/uploads/2013/07/school-ipad.jpg

Enregistrament d’àudio. Gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes, etc.

Esquema. Emprar Wikipanion per llegir un article de wikipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.

Mapa conceptual. Resumir els continguts d’un tema de llengua o coneixement del medi creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.

Resum de noticies. Buscar i llegir un article usant un lector de noticies d’un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor/a utilitzant el client Mail.

Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en iBooks i després de la seva lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.

Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d’àudio.

http://images.apple.com/es/education/ipad/images/teaching_with_ipad.jpg
Gràfics estadístics. Crear gràfics a partir duna taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.

Fitxers PDF. Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free per a retransmeti-se-la al professor/a pujant-la a un espai comú.

Edició d’imatges. Localitzar i descarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s’insereix la imatge en una nota d’EverNote per afegir textos i una locució d’àudio que completa el treball d’un tema.

Geolocalització de materials. Explorar una zona geogràfica, comarca, província, país, etc. Amb Google Earth. Situar marcadors que continguin textos, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb World Explorer.


4. L ’Ipad en l’aula de Primària

    http://www.virtualab.co/wp-content/uploads/2013/04/ipad.jpg
  • Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu us, no es necessari cap coneixement informàtic previ.
  • Simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d’us de forma ràpida.
  • Permet treballar les diferents àrees del currículum a traves de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l’alumnat i possibilitant l’aprenentatge lúdic.
  • L’Ipad possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d’aprenentatge de l’alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l’aprenentatge siga significatiu).



5. Aplicacions Ipad per a Educació Primària

1x1.trans
http://www.ipadizate.es/2013/08/23/apple-web-educacion-74893/
iWriteWords: Serveix per ensenyar als nens escriptura.

Read me Stories: Es una biblioteca d’històries. Et permet veure un llibre en diversos capítols i cada capítol té histories molt visuals.

Kid Paint: Igual que el paint però per a xiquets.

Magic Piano: És una piano virtual.

Math Party: Per fer càlcul mental per diversos dificultats  >5 anys.


ABC 123 Writting Practice: Ajuda a aprendre a escriure lletres i nombres en anglès.



6. Aportacions a l'entrada.

La qüestió de l'Ipad en classe és d'una importància molt gran hui en dia ja que podem utilitzar-lo per crear un coneixement més pragmàtic, contextualitzat a la nostra societat actual i divertit. Als alumnes les interessa les noves tecnologies i tot el seu funcionament ja que actualment empren moltes d'aquestes eines.

L'Ipad és una eina molt important per poder reber qualsevol tipus d'informació d'interés i nosaltres com a mestres necessitem saber usar-les per poder trasmetre aquest ús als nostres alumnes.

L'únic inconvinent que hi ha és el econòmic, ja que aquestes ferramentes de Mac són molt costoses i no tots els nostres alumnes ( i molts mestres) podem permetre-mos tindre'n un. Seria important poder buscar alternatives més econòmicament accesibles per poder fer ús amb la mateixa qualitat educativa. Aquest podria ajudar a fer de l'escola una institució que ajudase a la igualtat d'oportunitats dels nostres alumnes, siga quin siga el seu nivell econòmic.


proyecto de Ipad en la escuela

Proyecto Ipad Attendis



jueves, 8 de mayo de 2014

TEMA 12: Aplicacions educatives del programari lliure.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmjD-ZG6-hcnoKlgfHB7i9mTAGvMLSku9n6AVMB_2Cs_ws_P_oODFcH0xvNmGr7SuS_QLORSIirHztWZKpuG95XcHvY7hG83Jk8Iht-iEmsnEOwGXyMfomm9L6H6_Usl3PKlKMWK2FYjk/s1600/soft_libre.gif



1. QUÈ ÉS LINUX?

http://www.linuxadictos.com/wp-content/uploads/distribuciones_autonomicas_v12.png

Linux es un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercar.

  •  La primera, es que es lliure, això significa que no hem de pagar llicencia a cap casa desenvolupadora del programari per al seu ús.
  • La segona, es que el sistema ve acompanyat del codi font.


El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/ biblioteques que fan possible la seca utilització. Molts d’aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molt criden a Linux, GNU/Linux.


2. PROGRAMARI LLIURE

  • Llibertat d’usar el programa amb qualsevol propòsit.
  • Llibertat d’estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats.
  • Llibertat de distribuir copies.
  • Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat que tota la comunitat es beneficie.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure#mediaviewer/Fitxer:Mapa-conceptual-del-programari-lliure.svg


3. AVANTATGES I DESAVANTATGES DEL PROGRAMARI LLIURE


AVANTATGES


http://www.puigpe.org/img/tuxms.jpg
  • Estalvis de gran quantitat de diners en l’adquisició de llicencies.
  • Combat efectiu a la còpia il·lícita del programari.
  • Eliminació de barreres de pressupostos.
  • Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar.
  • Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi son menors per l’amplia disponibilitat d’eines i llibreries.
  • Les aplicacions son fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a mes del fet que les més populars es troben molt depurades.
  • Tendeix a ser molt eficient (perquè molta gent ho optimitza, millora).
  • Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això ga que el programari estiga adaptat a una quantitat més gran de problemes.


DESAVANTATGES

  • La corba d’aprenentatge és major.
  • El programari lliure no té garantia provinent de l’autor.
  • Es necessitat dedicar recursos a la reparació d’errates.
  • No exisitiria una companya única que protegirà tota la tecnologia.
  • Les interfícies amigables amb l’usuari (GUI) i la multimèdia tot just s’estan estabilitzant.
  • L’usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l’administració del sistema recau molt en l’automatització de tasques.
  • La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicencies d’ús, eines amb una mateixa fi, etc, podem crea confusió.


4. LLIUREX



http://blogs.ua.es/copla/files/2009/09/lliurex.png
LliureX, es una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.













4. APORTACIONS.

Aquest tema és d'una importància fonamental hui en dia ja que tots els col·legis estan passant-se a treballar a les seues aules d'informàtica amb aquest tipus de programari, ja que som incapaços de poder fer front als costos que es necessiten per tindre un programari tal com Windows o Mac.

Per aquest motiu, hem de ser conscients de la necessitat que tenim els mestres per saber emprar aquestos programaris segons les nostres necessitats docents, donar suport a les avantatges d'aquestos i intentar disminuir les seues desavantatges per poder tindre la millor eduació possible amb aquesta eina.



A aquest video, Stallman, creador del programari lliure, ens parla dels avantatges que té el programari lliure a l'escola i per qué a les escoles hem de possar el programari lliure. Les raons que dóna són:

1. El programari lliure economitza costos a les escoles gràcies a que no han de pagar per cap llicència.

2. Perquè l'escola déu formar a persones que sàpiguen emprar el programari lliure.

3. Aquest programari propícia la formació dels alumnes al no imposar obstacles per poder experimentar amb la programació i la informàtica al seu fons, investigant i treballant amb codis fonts i altres funcions que pot aprendre l'alumne amb el programari lliure que, en canvi, amb el programari privatiu no pot perquè no té accés.

4. Per formar ciutadans, ja que amb aquestos programaris també fomenten valors ciutadans com la solidaritat, l'altruïsme i la fraternitat.


5. ENLLAÇOS

Avantatges i desavantatges del programari lliure

Manifest sobre l'ús de programari lliure

Què té a veure el programari lliure i l'educació?

domingo, 4 de mayo de 2014

Pràctica 7: Photopeach


http://geekyteachers.com/wp-content/uploads/2011/10/PhotoPeach-Logo.png


Photopeach és un programa que ens permet crear una presentació amb fotografies fàcilment i posar-li, a més,  text i música.

És un programa totalment gratuït (encara que té la opció Premium, de pagament i amb més opcions) i molt fàcil d'usar.

Per poder crear la nostra presentació, hem de fer:

     1. Fer-se un compte en Photopeach: Accedim a la pàgina www.photopeach.com i hem de punxar en "Sing up for free". 



En aquesta nova finestra, hem de posar el nostre nom d’usuari, compte de correu electrònic i contrasenya. Una vegada posat aquestes dades, ja estem enregistrats a Photopeach.






     2. Pujar les  imatges per a començar a crear el conte: Una vegada iniciat la sessió per primera volta, em dóna l'opció de començar a pujar les imatges que apareixeran a la nostra presentació. Les imatges aniran apareixent en miniatura on podrem modificar-les de lloc.







     3.  Introduïm la música, el títol i la descripció adequada que volem.






Després d’aquestos tres primers passos, punxem finish.

     4. Quan ja tenim estructurat la nostra presentació, podem editar el vídeo afegint-li text, fons i diapositives en negre perquè aparega  el text sense imatge.

Per a realitzar este tipus de canvis en la presentació, hem de punxar sobre el botó "Edit" que està dalt a la dreta, i a continuació, punxar en "Edit caption i photos".




En aquesta pestanya, apareixen diverses opcions per editar la presentació:



  • Quiz, és per a realitzar una enquesta.
  • Center, és per a poder posar el text enmig de la imatge.
  • Bottom. És per a posar el text davall de la imatge.
  • Blank: Serveix per posar una diapositiva en negre.
  • Copy, servix per a copiar una diapositiva.
  • Delete, per a eliminar qualsevol diapositiva.



A la fi, punxes OK per guardar els teus canvis i tindre la presentació acabada. 


A més, podem ficar-lo a qualsevol blog amb el llàpis que t'apareix damunt de la presentació on t'apareixerà el requadre groc.




 Aquest hauràs de pegar-lo a l'entrada del blog que vuiges com anem a fer açí. 

La Vegetació de la península on PhotoPeach



jueves, 1 de mayo de 2014

TEMA 11: Objectes d'aprenentatge i llicències de internet.

http://emocreativos.files.wordpress.com/2012/06/61_07thebrain.jpg?w=611



1.Que son els objectes d’aprenentatge?

Qualsevol entitat digital o no, que por ser usada reutilitzada o referenciada durant l’aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com exemples d’objectes destaquen:




http://3.bp.blogspot.com/.jpg

  • Contingut multimèdia
  • Contingut instructiu
  • Objectes d’aprenentatge
  • Programari educatiu i eines de programari






Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l’aprenentatge recolzar tecnològicament
D’altra banda, els objectes d’aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d’aprenentatge i la seua utilització


2. On trobar objectes d’aprenentatge 


http://1.bp.blogspot.com.png
Projecte Agrega: Aquest iniciativa elaborada pel MEC  ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d’un cercador avançat amb el que es possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d’agregació o format i, en general, per qualsevol característiques descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d’E-learning i el nostre LMS. El resultat es un arxiu en format ZIP.



http://1.bp.blogspot.com
Projecte LearningSpace. En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on line que poden ser descarregar en format SCORM o Comon Cartridge. Triant qualsevol d’aquestes formats s’obtindrà l’objecte d’aprenentatge en format ZIP.






3. Llicències en internet



http://4.bp.blogspot.com/-LGzSAslGPIM/s1600/creetiquetas.jpg



Reconeixement (by): Es permiteix qualsevol explotació de la obra, incloent la comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permés sense ninguna restricció.

Reconeixement no comercial (By-nc): No es permet l'ús comercials de l'obra original ni de les possibles obres derivades.

Reconeixement- no comercial - Compartir igual (by - nc - sa): No es permet l'ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, les quals, deuran mantindre el mateix tipus de llicència.


Reconeixement - noComercial- SenseObra  Derivada (by-nc-nd): No es permet un us comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades

Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Se permite el uso comercial de la obra y de las posibles obras derivadas, la distribución de las cuales se puede hacer con una licencia igual a la que regula la obra original. 
  
Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.


4. Apconsortacions visuals. 

Ací deixe dues videos de dues exemples d'objectes d'aprenentatge que poden servir-nos per poder visualitzar que no només es poden aquestos objectes d'uns temes concrets ni per una edat determinada.

Hem  d'aprofitar-nos de les eines que ens donen les noves tecnologies per poder contruir una nova educació eficaç i significativa i que ens permeta obtindre un aprenentatge continu i sòlid. 










viernes, 18 de abril de 2014

Tema 10: Les xarxes socials en educació. Twitter i Facebook



http://www.dropalia.com/wp-content/uploads/2014/02/herramientas-redes-sociales.jpg



1. Definició i característiques de les xarxes socials.


Algunes de les seues característiques mes importants son:

  • Son xarxes de relacions personals, també anomenades comunitats, que proporcionen sociabilitat, suport , informació i un sentit de pertinença i identitat social.
  • Son grups de persones amb alguns interessos similars, que es comuniquen a traves de projectes.
  • Existeix un cert sentit de pertinença a un grup amb una cultura comuna: es comparteixen uns valors, unes normes i un llenguatge en un clima de confiança.
  • Son llocs web que ofereixen serveis i funcionalitat de comunicació diversos per mantenir en contacte els usuaris de la xarxa.
  • Es basen en un programari especial que integra nombroses funcions individuals:  blocs, wikis, etc. En una mateixa interfície.
  • Com exemples de xarxes socials més importants destaquen: Facebook, Twitter, MySpace, Ning, Second life, Tuenti.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSvXsTgorxgyAKs6zlE_d-B4CAzHs-B2lBe12GKubGmiAhWXWzzr-1aQtfu3tM3zkxso5NP4IHRyHajbTbeW9YuMxSpgmxjMrvpYS4Sn6KF9pX0AaQzs4A_z7TOK4rjhdXtFlbmj9Po-29/s640/Redes-Sociales-Social-Network-Marcas-Entorno-Landscape.jpg




Segons la activitat:


Microbloggin: Permeten enviar i publicar missatges vreus de text aici com seguir a altres usuaris. Tuiter, Muugoo, Plurk.

Jocs: Els usuaris potencials son aquells que visquen relacionar-se oer jugar. Second Life, Haboo, WOW.

Geolocalització: Permet saber la posició d’un objecte, persona, monument. Foursquare, Metaki.

Marcadors socials: A traves d’etiquetes classifiquen, emmagatzemen enllaços per ser compartits. Digg, Diigo.

Segons contingut:


Fotos. Permeten emmagatzemar, ordenar, buscar i compartir fotografies. Flickr, Fotolog, Panoramio.

Música. Permeten escoltar música amés de  de classificar-la i compartir-la. Last Fm, Grooveshark

Vídeos. Permet crear perfils i llistes d’amics. Youtube, vimeo

Documents. Es poden trobar, publicar i compartir textos. Scribd

Presentacions. Permeten classificar i compartir les seues presentacions professionals. Slideshare

Notícies. Permeten veure la informació que més interessa. Digg, Meneame

Lectura. Es poden classificar les preferències literàries. WeRead


3. Usuaris potencials.


“Social media selectors”. Orientats a la funcionalitat en temes de la comunicació i contacte amb el grup de referència- (40%)

“Simple social networks”. Motivats per la dimensió lúdica i el relacional pel que fa al seu grup social (33%)

Trend followers. L’entreteniment i la informació d’esdeveniments i festes constitueixen el seu principal leivmotiv (19%)

“Social media addicts”. Tenen una clara internacionalitat Professional (10%)
(T16. 1. 2. 3. 4)


4. Twitter i Facebook.


Facebook:

  • Facebook és un lloc web de xarxes socials creat per Mark Zuckerberg i fundat per Eduardo Saverin, Chris Hughes, Dustin Moskovitz, i Mark Zuckerberg.
  • Originalment era un lloc per a estudiants de la universitat d’Harvard, però actualment està obert a qualsevol persona que tingui un compte de correu electrònic.
  • Disposa d’una llista d’amics i un grup de pagines o es pot reunir gent d’interessos comuns.
  • Existeix la possibilitat d’incloure fotos i vídeos al mur.


Twitter

  • La xarxa permet manar missatges de text pla de baixa grandària amb un màxim de 140 caràcters, cridats tweets, que es mostren en la pagina principal de l’usuari.
  • Els usuaris poden subscriure’s als tweets d’altres usuaris
  • Per defecte, els missatges son públics, podent difondre’s privadament mostrant-los únicament a seguidors.



5. Aplicacions educatives de Twitter i Facebook.


  • Canal de noticies en temps real per a la comunitat educativa.
  • Avis sobre la publicació de bolletins informatius periòdics.
  • Informacions de caràcter més oficial, com beques, dates d’exàmens,...
  • Com agenda i recordatori d’esdeveniments tals com reunions o trobades.
  • Establir un canal de noticies en diferit mitjançant l’ús dels widgets que permeten publicar la informació de Twitter en les pàgines web.
  • Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d’un fòrum de discussió, l’abast de twitter està restringit als seguidors dels usuaris


A facebook es poden crear grups tancats, esdeveniments i enquestes.
A més, té algunes eines com:


  • Study groups: Es una aplicació on podem col·laborar amb els companys de classe ademés de planificar tasques.
  • Mathemathical Formules: Amb aquesta app podràs escriure missatges en el mur dels teus amics amb formules matemàtiques, aquestes formules s’escriuen amb la sintaxi de Latex
  • CiteMe. Amb aquesta aplicació pots obtindré cites per a les teves notes amb format de WorkdCat, el catàleg mes gran del mon.
  • BooksiRead. Pots qualificar i compartir opinions sobre els llibres que estàs llegint o has llegit també ports consultar les opinions d’uns altres o buscar nous llibres.

6. Aportacions personals.




Amb aquest video, el que podem vore és la taula redona de tres experts en matèria educativa i que parlen d'internet i el seu ús a la educació i més centrat a l'ús de les xarxes socials a la nostra vida quotidiana i la funció que té la educació per poder millorar l'ús d'aquest i algunes propostes educatives per millorar la educació. 

A més, una dada molt important que donen ells al video, és la necessitat de paliar la brecha digital que hi trobem hui en dia entre generacions, ja que es troben les noves generacions que tenen les TIC integrades a la seua vida comú i, després, els pares que per falta de comprensió o de informació, rebutjen aquestes com una eina que pot ser d'una utilitat molt important i complementària per la educació dels seus fills.

Per finalitzar, posaré uns enllaços per ampliar informació:





martes, 15 de abril de 2014

TEMA 9: La videoconferencia

http://www.reunidosonline.com/wp-content/uploads/2010/09/mapamundiconpersonasreunidas-300x183.jpg






1.Què és una videoconferència.
  • El conjunt de programari i maquinari que permet la connexió simultània en temps real per mitjà d’imatge i so que fan relacionar-se i intercanviar informació de forma interactiva a persones que es troben geogràficament distants com si estiguessin en un mateix lloc de reunió.
  • És un mitjà de comunicació audiovisual i multimèdia.
  • És un mitjà síncron que afavoreix la interacció en temps real.
  • Permet una comunicació bidireccional.
  • Facilita la comunicació independent de l’espai.
  • Permet incorporar diferents tipus de recursos.
  • Permet el seu enregistrament per visionar-ho en un altre moment.


2.Tipus de videoconferència

En funció del suport tecnològic:

Tipus 1: Sistemes de videoconferència basats en web. Utilitzen la xarxa com a plataforma i no és necessària la instal·lació de ningun programa o plugin per al navegador.

Tipus 2: Sistemes de videoconferència basats en la web que necessiten un plugin per funcionar.

Tipus 3: Sistemes de videoconferència basats en escriptori.


http://virtual.uaeh.edu.mx/repositoriooa/paginas/Origenes/tipos.jpg


En funció del nombre de connexions que es realitzen:
Videoconferència punt a punt. Existeixen dos equips connectats.
Videoconferència multipunt. Més de dos equips connectats.










3.Aplicacions educatives

Educació a distància:
  1. Cursos, lliçons i tutories
  2. Alumnes assisteixen a classes no ofertes en el seu centre
  3. Tutoria remota per atenció personal
  4. Professors comparteixen docència com altres professors remots de la mateixa temàtica
  5. Cursos oferts fora de l’horari per a estudiants que no poden assistir en l’horari normal


Consulta a experts:
  1. Panell de discussió
  2. Un expert respon qüestions
  3. Esdeveniments remots
  4. Contacte amb investigadors del camp
  5. Compartir experiències i interaccionar com protagonistes d’esdeveniments


Projectes multicentro
  1. Professors i alumnes col·laboren i intercanvien informació amb altres centres
  2. Debats i conferencies d’investigació compartits per diverses escoles
  3. Aprenentatge col·laboratiu distribuït


Activitats professionals
  1. Observació de pràctiques i discussió posterior
  2. Cursos per a professors en servei
  3. Tutorització de pràctiques remotes
  4. Intercanvis i discussió de mètodes


Activitats comunitàries
  1. Sessions parlamentàries
  2. Suport a interessos especials
  3. Educació d’adults
  4. Trobades virtuals amb personalitats


   Aquest vídeo és un petit resumen de les característiques principals de la videoconferència, alguns avantatges i desavantatges i els tipus de videoconferència que trobem hui en dia.


4.Eines de videoconferència


http://cms.ual.es/idc/groups/public/@serv/@otri/documents/imagen/imagenlogoskype.jpg
Skype: Es un programa que has d’instal·lar en l’ordinador i et permet realitzar trucades d’un ordinador a un altre a traves d’Internet sense cap cost, encara que compta amb la possibilitat de realitzar trucades a mòbils amb tarifes pròpies.


http://icons.iconarchive.com/icons/everaldo/desktoon/256/iChat-icon.png

Ichat:  És un programa de MAC per realitzar videoconferències encara que com funciona a traves de AIM també permet utilitzar-ho amb PC. Es un programa gratuït.









https://pbs.twimg.com/profile_images/.png


Adobe connect: Es de la suite de Adobe de pagament permet segons les versions la possibilitat d’establir rols als usuaris, compartit arxius, pissarra, gravar sessions.












5. Opinió personal.

Aquesta eina és té un començament relativament actual, quan s'han propiciat massivament noves càmeres web, programes potents i eficaços i l'ús de noves formes, més ràpides d'arribar internet a tothom, com per exemple, el  WiFi i la fibra òptica.

La videoconferència és capaç d'interconectar a dos persones o més sense necessitat d'estar a un mateix lloc, el que produeix un estalvi de recursos en transport i temps. És una eina molt profitosa al mon empresarial per les seues reunions i a més, pot emprar-se per altres reunions dins del nostre mont docent com reunions de professors, coordinació entre centres i cursos a distància. Però, en canvi, crec que a la nostra tasca docent, al menys als nivels més elementals de l'ensenyament, és molt difícil de dur a terme, ja que necessita una capacitat de concentració molt elevada i una motivació intrínseca que els nens al primària encara no tenen per a l'educació formal.


6. Altres enllaços.




jueves, 3 de abril de 2014

TEMA 8: EINES DE LA WEB 2.0: Webquest i Caça del Tresor

http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/59/cd/modulo_6/otherquest.png



1. DEFINICIÓ DE WEBQUEST
  1. Una forma d’utilitzar didàcticament internet.
  2. Una activitat de recerca d’informació de forma guiada.
  3. L’activitat se centra en l’ús de la informació, anàlisi, síntesi més que en la recerca.
  4. Els alumnes treballen autònomament construint el coneixement.
  5. El docent orienta tot el procés.
http://revistas.crfptic.es/revista_digital/index.php?option=com_content&view=article&id=61:taller-de-webquests&catid=44:el-rincon-de-las-tic&Itemid=40














2. TIPUS DE WEBQUEST



Webquest a curt termini
  • Es l’adquisició i integració del coneixement d’un determinat contingut duna o diverses matèries.

  • Es dissenya per a ser acabat d’un a tres períodes de classe.




Webquest a llarg termini

  • Es dissenya per a realitzar-lo en una setmana i un mes de classe.
  • Implica major nombre de tasques; solen culminar amb la realització d’una presentació amb una eina informàtica.



3. PARTS D’UNA WEBQUEST

Introducció: que presenta el plantejament general de la webquest a tot el grup.

Tasca: s’identifica amb l’objectiu final de la webquest: allí que ha d’elaborar-se a l’acabar la webquest.

Procés: on s’identifiquen les activitats i passos que han de realitzar-se i es presenten els recursos.

Avaluació: on s’indiquen els aspectes que es valoraran i com es valoraran.

Conclusió: on apareixen unes reflexions finals.

Orientacions per al professor: On apareixen suggeriments per a utilitzar la webquest en classe.

http://2.bp.blogspot.com/__hvgPsFuFBI/TG1plPmCyRI
/AAAAAAAAAD0/wzZNmKNTTwY/s400/esquema3.jpg


4. EXPEMPLES DE WEBQUEST







FONT BIBLIOGRÀFICA: http://webquest.xtec.cat/enlla/


http://suang.com.ar/web/wp-content/uploads/2008/12/componenetes_wq1111.jpg


5. DEFINICIÓ DE CAÇA DEL TRESOR
http://1.bp.blogspot.com/_rw8ISoTepqc/TKjhYZ0Zn4I/
AAAAAAAAACw/_EU1KDBFZkM/s1600/cacera+tresor.jpg
  • La caça del tresor son una sèrie de preguntes i una llista d’adreces o pagines web de les quals poden extraure’s o inferir-se les respostes.

  • Existeix una pregunta final de serveix per a poder integrar tot els coneixements que s’han desenvolupat en els passos anteriors.

  • Son una eina TIC excel·lents per a utilitzar-se en el saló de classes sota el principi que “primer és la metodologia i després la tecnologia”.

  • Presenta l’avantatge que aquesta metodologia es pot utilitzar sense internet per això son necessàries revistes, periòdics i/o llibres.



6. EXPEMPLES DE LA CAÇA DEL TRESOR

Títol: ¿Bacterias, amigos o enemigos?

Títol: Aditivos ¡Hay que ver lo que comemos!

Títol: Aprendo a navegar... Por el club de lectores de Kirico.


7. APORTACIONS.

Aquestes eines són molt completes per poder fer un aprenentatge de qualitat, ja que els alumnes han d'aportar al tema tant la lectura i cerca d'informació, com la resposta i avaluació. Activa un aprenentatge basat en les competències bàsiques, ja que milloren la lectoescriptura comprensiva i reflexiva i l'autoaprenentatge al haber de crear un aprenentatge per ells mateixa i un seguiment pels pasos estructurats pel professor.

Aquestes formes de treball seran molt útils a la seua aplicació didàctica i pense que no només es pot fer a l'àmbit educatiu formal i que hi ha molts més recursos que si reforçem l'ús d'aquestes dins de l'aula, podrem tinde uns futurs ciutadans amb ple poder de decissió, crítics i amb una identitat pròpia.